Markedet for software-robotter vokser med eksplosiv fart for tiden, hvor flere og flere organisationer og virksomheder indfører de små automatiske robotter til håndtering af rutineopgaver i arbejdsprocesserne.
Det er meget nemt at bygge de små robotter, og gevinsten kan være meget stor, da de små robotter systematisk og utrætteligt kan afløse rutineopgaver, der hidtil har været udført af mennesker.
Faktisk er det så nemt at bygge en software-robot, at en af de store udfordringer ved RPA er at sikre sig, at brugerne ikke bygger så mange af de små robotter, at man mister overblikket.
Eksempler på dette er, at i Odense har kommunens softwarerobot Tyra sparet sagsbehandlerne for 700 timers arbejde. Og i forsikringsselskabet Alka har chatrobotten Alma været med til at sikre selskabet dets største overskud nogensinde. Samtidig satser Forsvaret stort på RPA, og det samme gør pensionsselskaber, styrelser, banker og mange andre. Så det er kommet for at blive.
Mulighederne er mange og tæller eksempelvis emner som sammenkædning af data til en samlet faktura eller liste, indhentning af data fra mange kilder, flytte data fra et system til et andet, håndtering af henvendelser, håndtering af bilag, automatisk godkendelse af rejseafregninger eller etableringen af intelligente ’dashboards’, der vurderer og klassificerer afvigelser
Har man udrullet software-robotterne korrekt, er det faktisk kun undtagelser, der skal behandles manuelt.
Spørgsmålene er mange, og vi forsøger vi at give dig svar på dem. På dette seminar går vi i dybden med RPA og ‘automation everywhere’: Hvordan får man RPA op i en skala, der kan gøre en forskel og hvordan programmerer man en software-robot? Hvordan håndterer man, at antallet af RPA-projekter ikke løber løbsk? Hvor stort er investerings-behovet? Hvem skal egentlig ‘eje’ robotten? Hvem skal kunne bygge den? Og hvad med it-sikkerheden?